Szparagi to wszechstronne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Przygotowanie szparagów nie musi być żmudnym i męczącym procesem. Wbrew przeciwnie – liczy się tu pomysłowość i kreatywność. Istnieje bowiem wiele różnych metod gotowania, z których każda wydobywa inne smaki i tekstury. Oto niektóre z popularnych metod gotowania szparagów, dzięki czemu można znaleźć swój ulubiony smak i dać się ponieść odrobinę kulinarnej fantazji.

Gotowanie 

Gotowanie to jeden z najczęstszych sposobów przygotowywania szparagów. Zastanawiasz się, czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Odpowiedź mi… tak szparagi wrzucamy do gotującej wod. I tak pędy szparagów należy ostrożnie wrzucać do garnka i gotować aż będą wystarczająco miękkie lub do momentu, w którym łatwo będzie przebić je widelcem – w rzeczywiści wystarczy zaledwie około 5 minut. Ostatnim krokiem jest już tylko odsączenie szparagów i wyłożenie na talerz. 

Jest to najprostszy, a jednocześnie najpopularniejszy sposób gotowania szparagów. Dzięki temu, że te w ekspresowym tempie gotują się we wrzącej wodzie, są doskonałym dodatkiem do szybkiego posiłku. Gotowanie pozwala również zachować większość składników odżywczych, ponieważ nie jest to metoda gotowania w wysokiej temperaturze.

Pieczenie

Pieczenie szparagów to popularny i prosty sposób na ich przygotowanie. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub folią aluminiową. Ułóż pędy szparagów na blasze do pieczenia i posyp je solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Umieść blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika nastawionego na 220 stopni Celsjusza.

Piecz do momentu aż szparagi będą miękkie, obracając je w trakcie pieczenia. Jest to jeden z najlepszych sposobów przygotowania szparagów, ponieważ pozwala na ich upieczenie do skarmelizowanej perfekcji. 

Zdrowe smażenie 

Grillowanie i pieczenie szparagów są do siebie bardzo podobne – nieco inaczej wyglądać będzie smażenie. W tym celu na patelnię wylej niewielką ilość oleju. Gdy olej będzie gorący, dodaj szparagi, pozwalając im smażyć się bez przerwy przez minutę lub dwie na jednej stronie – następnie je przekręć. Kontynuuj smażenie szparagów, aż będą miękkie, około 5 minut. Zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem. 

Gotowanie na parze

Grillowanie szparagów na parze to pyszny i aromatyczny sposób na przygotowanie szparagów. Aby uzyskać najlepsze efekty kulinarne szparagi umyj, oczyść i obetnij końcówki. Skrop oliwą i włóż do specjalnego naczynia dedykowanego do gotowania na parze. Następnie do niewielkiego rondelka wyciśnij sok z cytryny i dodaj dwie łyżki wody. Szparagi gotuj na parze przez około 10 minut. Jest to świetny i zdrowy sposób na zachowanie wszystkich kluczowych składników odżywczych. 

Jak widać, szparagi to jedne z tych warzyw, które mogą być przygotowane na wiele różnorodnych sposobów. Nie bój się eksperymentować w kuchni! 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like