Cukrzyca stała się w ostatnich latach istną plagą. Jak odżywiają się diabetycy, jakie otrzymują zalecenia i czy dobrze na tym wychodzą? Chyba nie bardzo, skoro choroba ma się aż tak dobrze!
Błędy żywieniowe w cukrzycy
Cukrzyca, jak wskazuje na to nazwa polega na podwyższonym poziomie cukru we krwi, na skutek zniszczenia lub upośledzenia czynności trzustki, która, poprzez wydzielaną insulinę ten poziom obniża. Zatem należy unikać cukru ale w wielu produktach, w tym dla cukrzyków często występuje syrop glukozowo – fruktozowy lub fruktoza, które są bardziej niebezpieczne niż zwykły cukier. Jeśli jest taka konieczność to najlepiej używać miodu dobrej jakości, który jako produkt odzwierzęcy podlega innym przemianom. Czytanie etykiet powinno być powszechnym nawykiem, cukier czai się wszędzie, w wędlinach, napojach i sokach, ketchupie.